©2022 Uplift · Built with love by Swift Ideas using WordPress.

Kirándulási tippek

Kirándulási tippek

Népi építészet (Zár, Osztornya, Tavas, Kisfrankvágása)

A lenyűgöző tátraalatti és zamaguriai községek, szinte a népi építészet kirakatszekrényei. Egy kellemes séta során megcsodálhatja a színesre festett és díszített faházakat és néha meg a templomba vagy folklór-fesztiválra tartó, népi öltözetű lakóit is.

Zári múzeumm (Zár község)

Zár község Szlovákia gyöngyszemei közé tartozik. Egy jelentős tátraalatti község, amely a tipikus hagyományaival, szokásaival és folklórjával bűvöl el. További információkhoz, a községben zajló életről és szokásokról a helyi múzeumban juthat. A zári népi ruházatba öltözött múzeumvezető érdekes magyarázata és értelmezése mellett, a látogatóknak lehetőségük van átélni egy zári esküvőt, népi ruházatba öltözni és fotózáson részt venni. Bevezető akció lehet a fogathajtás, a helyi specialitások kóstolója, vagy akár a gorál zene tónusai is.

Bélai-barlang (Tátrabarlangliget)

Tátrabarlangligetben lehetősége van meglátogatni az egyedi Bélai-barlangot – a Tátrai Nemzeti Park legnagyobb és egyedüli elérhető magashegyi cseppkőbarlangját. A felfedező séta 1370 méter hosszú, 125 méteres emelkedéssel, valamint több mint 860 lépcsőfokkal.

Monk-völgy és a Kopa-hágó (Zár község)

A Monk-völgy a Bélai-havasok természetvédelmi területén helyezkedik el és kizárólag a nyári szezon során érhető el. A Monk-völgy, a Bélai-Havasok két, a látogatók számára is hozzáférhető völgyéből, az egyik. A Sirató (Ždiarska vidla – 2141m) és a Bolond Gerő (Hlúpy vrch – 2060m) között vezet. A kiindulási pont a látogatáshoz Zár község. Innen a völgy elkezd emelkedni a Széles-nyergen (Široké sedlo – 1825m) keresztül, teljesen a Kopa-hágóig (1750m) ahonnan le lehet sétálni teljesen a Zöld-tóig vagy a Fehér-patak völgyéig.

Dr. Michal Greisiger és J. M. Petzval múzeum(Szepesbéla)

A múzeumban bemutatásra kerül J. M. Petzval életműve, az optikai megjelenítés fejlődésének az áttekintésével, teljesen az első képig, amely a 19. században fényképnek lett nevezve. Megőrzésre kerültek: a leghíresebb objektív számításainak a másolata, a teljes fémből készült dagerrotípiás berendezés Petzval objektívvel és a munkájának az egyéb értékes eredményei is.
A Michal Greisiger múzeum, a polihisztor és városi orvos tevékenységét, a kisváros történetével együtt hozza közelebb. Az orvosi munkája mellett, Greisiger szintén a Szepesi régió növény -és álltavilágának a vizsgálatával és archeológiai kutatással is foglalkozott.

Nagyőri kastély (Szepesbéla)

Az utolsó tulajdonos halála után, 1972-ben, a kastély kezelője a Szlovák Nemzeti Galéria lett. A kiállítás, a látogatókat főleg Mednyánszky László műveivel, a történelmi könyvek gyűjteményével és a kastély bútorzatával ismerteti meg. Jelenleg, a kastélyban különböző kulturális események kerülnek megrendezésre és minden évben megszervezésre kerülnek a Kastélyi játékok is. A kastély terjedelmes területén és az angol parkban, a látogatóknak kellemes relaxációra van lehetőségük.

Vöröskolostor múzeum

A kolostor, eredetileg a karthauzi majd a kamalduli szerzeteseknek szolgált. A muzeális kiállítás megközelíti a történelmet és az említett szerzetesrendek kolostori életét, valamint értékes emlékeket mutat be nem csak a Vöröskolostorról, hanem Észak-Szepes teljes vidékéről is. Azonos módon bemutatja „repülő” Ciprián szerzetes életművét is.

Vöröskolostor fürdő – Koronahegyi fürdő (Smerdžonka)

Az első, háború után felújított és jelenleg legmodernebb fürdő Szlovákiában, amely a varázslatos Pieninek szívében helyezkedik el. A Koronahegyi-fürdő forrásából származó egyedülálló gyógyvíz, az ásványi anyagokban és hidrogén-szulfidban gazdag összetételének köszönhetően, segít a bőrbetegségek, mozgásszervi betegségek, emésztőrendszeri valamint a neurológiai megbetegedések gyógyításában. A tiszta levegőnek és a rendkívüli éghajlatnak köszönhetően szerezte meg a „klimatikus gyógyfürdő” státuszt. Az ásványi kádfürdőn és finn szaunán, ill. a sóterápiás infraszaunán kívül, főleg a melegebb hónapokban elérhető egy ellenáramlattal rendelkező, frissítő külső medence is.

Ménhárdi termálfürdő (Vrbov)

A Ménhárdi (Vrbov) Termálpark a Késmárkhoz (Kežmarok) közeli Ménhárd községben helyezkedik el. Egészéves üzemmel rendelkezik és a látogatók számára, több tíz medencében (ebből 4 gyermekmedence) való fürdés lehetőségét kínálja, amelyek hasznos ásványi anyagokkal rendelkező természetes geotermikus vízzel vannak ellátva, a medencevíz 26-38°C -os hőmérsékletével. A víz összetétele az egyik leggazdagabb, Szlovákia és Közép-Európa összes ásványvize közül. A víznek kedvező hatásai vannak a mozgásszervekre, bőrre, légzőszervi rendszerre, valamint a szív-és érrendszerre is. A Termálparkban található az első Mini-dínópark Szlovákiában.  

Terma Bania (Bialka Tatrzanska – Lengyelország)

A közeli Bialkában található termálfürdő számos medencét és vízi attrakciót kínál az egész család számára. A fürdő területe, egy csúszdákkal és vízi attrakciókkal ellátott „szórakozó zónára”, egy ülőmedencékkel és masszírozó vízsugárral felszerelt „pihenőzónára”, ill. egy nagy „szaunazónára” van felosztva. Ráadásul nyáron a fürdő területe egy külső szórakozó-zónát is kínál, megfelelő játékokkal és csúszdákkal kiegészítve.

Termy Bukowina (Bukowina Tatrzanska)

A lengyel tátraalatti községben, Bukowina Tatrzanska-ban található termálfürdő, a látogatók számára vízi szórakozást, csúszdákat, szaunákat és relaxációs medencéket kínál, a fürdő mindhárom emeletén, az egész év folyamán.

AquaCity Poprád

A vízi-központ Poprád városában helyezkedik el, közvetlen a Magas-Tátra alatt. A látogatókat itt 13 termál- és relaxációs medence, valamint további 350 vízi attrakció várja. A relaxációt kiélvezheti a Fire&Water SPA kétemeletes szaunavilágban vagy a pihenőmedencékben is. A Blue Saphire medencékben minden este lézershow kerül megrendezésre, amely kiváló befejezése a vízivilágban töltött idejének.

Símúzeum (Tátralomnic)

A múzeum a téli sportok kialakulásával, történelmével és fejlődésével foglalkozik a Magas-Tátrában, a kezdetektől teljesen 1945-ig. A legnagyobb vonzereje, a látogatók szempontjából a 3,07 méteres síléceknek 1885-ből, régi bobszánkók kiállításának, ill. a sílécek, síbotok és sícipők legyártására szolgáló műhelynek, van.

TrickLandia (Ótátrafüred)

A TrickLandia egy olyan hely, ahol egy különleges utazást élhet át Szlovákián keresztül, a trick-art és az optikai illúziók világában. A helyiségeiben vázlatokat talál a szlovák népmesékről, mesékről, ill. megtalálhatja a szlovák várak és községek reáliáit is. A TrickLandia, 500 m2 területen helyezkedik el, amelyen 24 látványoság található. 15 trick-art képet, kiterjesztett valóságot, antigravitációs helyiséget, Közép-Európa legszebb tükör labirintusát és számos más attrakciót tartalmaz.

Késmárk

A történelmi királyváros, a kellemes hangulatával és gyönyörű emlékműveivel azonnal felkelti az érdeklődését. A városi séta során, megtekintheti a fából készült artikuláris templomot (UNESCO), Evangélikus líceumot a történelmi könyvtárral, várat a történelmi járművek múzeumával, Szent-Kereszt római katolikus templomot reneszánsz haranggal, Késmárk legöregebb utcáját és a jellegzetes varázzsal rendelkező Régi piacot. Késmárk városa, minden év júliusában az EĽRO nemzetközi kézműves fesztiválnak ad otthont, amelynek a meglátogatása egy valódi élményt jelent.

Lőcse

Egy séta a régi Lőcse csodálatos reneszánsz főterén, valódi élményt nyújt az igényes turisták számára is. A főteret reneszánsz házak ölelik körül, amelyek közül a legismertebb a Thurzó-ház, Nagy megyeház, Hain-, Schwab-, Mariássy – vagy a Spielberg házak. A városközpont domináns építménye a Pál mester oltárával, árkádokkal, az 1615-ben kialakított 5 erény allegorikus alakjaival és a szégyen ketrecével rendelkező Szent-Jakab templom (UNESCO). A városházán található egy múzeum, ahol megtekintheti a híres Lőcsei fehérasszonyt és a ruhájának egy darabját is. A Máriahegyen, Lőcse felett helyezkedik el Szűz Mária látogatásának a temploma, amely a Lőcsei zarándoklat egyik nagyon fontos állomása (minden évben, július elején kerül megrendezésre), s egyúttal fantasztikus kilátást kínál a legendákkal átszőtt városra.

Glagolita múzeum, Kisfrankvágása

Egy hétvégi ház magánudvarában, a festői Kisfrankvágása községben található, a Szlovákiában és Európában is egyedi glagolita múzeum, az „Ogrod sv. Sedmopočetníkov”. Itt található az első szlovák templom kicsinyített mása a teljes bútorzattal együtt. Ezen fából készült kicsinyített templom tartja az elsőségét – hisz ez a legkisebb megszentelt templom Szlovákiában! Az udvar területét, Cirill és Metód és az első diákjaik fából faragott szobra, a glagolita jeleinek a szimbolizmusa és a „Bohorodice Isusom Christusom” (Szűz Mária Jézus Krisztussal) homokkőből faragott szobra díszíti. A terület szerzője és megalkotója Donát Čarnogurský. A belépés ingyenes és ha a helyiek az objektumban találhatóak, beléphet a templomba is és további információkat tudhat meg erről az egyedülálló helyről.

A legkisebb szlovákiai templom elsőségén kívül, Kisfrankvágása község további rekordokat is fenntart, mint például:

Kisfrankvágása a 750 méteres tengerszint feletti magasságával, a legmagasabban elhelyezkedő Zamagurai község.

A község dominánsa, a legmagasabb megvilágított kereszt Szlovákiában.

A községben található Zamaguria egyetlen fatemploma, a Szent József templom.