©2022 Uplift · Built with love by Swift Ideas using WordPress.

Sífutó léceket vásárolunk. Hogyan válasszuk ki a megfelelő léceket.

Sífutó léceket vásárolunk. Hogyan válasszuk ki a megfelelő léceket.
dec 10 BAJAN Wordpress

Sífutó léceket vásárolunk. Hogyan válasszuk ki a megfelelő léceket. 

Az új sífutó lécek kiválasztásánál főleg azt a kérdést kell feltennie, hogy a lécekre a klasszikus, korcsolyás vagy mindkét stílushoz lesz szüksége, s egyúttal figyelembe venni a síelési tudását is.

Klasszikus stílus

Ezt a stílust úgy ismerjük, mint a nyomban futást. A sífutó lécek a sífutás ezen stílusához, élesebb spiccekkel rendelkeznek és a síléc szegélyei a súlyátvitelnél a hóhoz simulnak. A klasszikus stílusú lécek, a léctalp csúszóoldalain csúszást elősegítő viasszal, míg a léctalp emelkedő oldalain, emelkedést elősegítő viasszal kezeltek. A hosszuknak 20-30 cm-el nagyobbnak kellene lennie, mint az Ön magassága.

Korcsolyázó stílus

Ezt a stílust a legegyszerűbben úgy képzelheti el, mint a síléceken történő korcsolyázást. Fizikailag igényesebb, mint a klasszikus stílus és szélesebb, jól kezelt terepet igényel (a sífutás ezen pályái hótaposógépekkel kezeltek). A sífutó lécek szélesebb, felfelé mutató lapos spiccel rendelkeznek. A klasszikus stílus léceivel szemben rövidebbek, a léctalpak pedig csak csúszóviasszal kezeltek. Különböző szilárdsággal vásárolhatók meg. A megfelelő szilárdság megállapításához, figyelembe kell venni a sífutó technikai képességeit és a súlyát is. A sílécek hosszának azonosnak kellene lennie az Ön magasságával, esetleg 5-10 cm-el hosszabbnak.

Kombinált stílus

Ha a sífutó léceket a sífutás mindkét stílusához használni szeretné, nyúljon a kombinált lécek után. Ezek jobban hasonlítanak a klasszikus típusú sífutó lécekhez, viszont valamivel szilárdabbak és rövidebbek, hogy egyszerűbben tudja használni őket a korcsolyázó stílushoz is. Problémái a kenéssel lehetnek. Ha a kirándulás során váltja a stílusokat inkább vigye magával a viasz mindkét típusát, hogy használat előtt megfelelően tudja kezelni a léceket.

A síelő súlya és a sífutó lécek keménysége

A vásárláskor, álljon rá mindkét sílécre. Azonos terhelés során a síléc alatt mindig ívnek kell maradnia – a sílécnek nem szabad a földet érintenie. Ezt a területet hívják kenőkamrának. A klasszikus sífutásnál erre a területre kerül felvitelre az emelkedőviasz.

Sífutó lécek a síelő képességei alapján

Turista modell

Ha nem tartozik a tapasztalt sífutók köze és kirándulás során, főleg a szabad levegőt és a természetben töltött időt szeretné kiélvezni, ez a model kitűnően megfelel az Ön számára. A sílécek szélesebbek, puhábbak és lassúbbak.

Sport modell

Ha komolyabban veszi a sífutást, nyúljon a sportmodell után. Ezen lécek, a turistamodellel szemben könnyebbek és gyorsabbak is.

Verseny-modell

Ha a léceken versenyeket szeretne nyerni és intenzívebben szeretne ezzel sporttal foglalkozni, vásárolja meg a versenymodellt. Ezen modelleket nem csak az áruk alapján ismerheti fel, amely a modern alapanyagokhoz állított, hanem a síléc formái alapján is – az ilyen lécek szűkebbek, sokkal könnyebbek és gyorsabbak is.

Választott már?  Jöjjön és próbálja ki mindhárom típust a Bachledka pályáin. Zár (Ždiar) községhez, a hegygerincen átvezető pálya rendszeresen hókotróval kezelt, épp ezért megfelel mindkét sífutási típushoz. Szintén a szabadidős sífutók számára is, akik főleg a természetben szeretnének gyönyörködni és kiélvezni egy fantasztikus téli napot.