zárt
0/7   0/10   0
Webcam  

Fehér kódex

A SÍPÁLYÁN VALÓ MAGATARTÁS SZABÁLYAI

Fehér kódex

1. FIGYELMESSÉG MÁS SZEMÉLYEKKEL SZEMBEN

A sípályán köteles mindenki úgy viselkedni, hogy egészséget vagy életet ne veszélyeztessen, ill. ne okozzon kárt magának vagy valaki másnak.

2. A SÍZÉS SEBESSÉGÉNEK ÉS MÓDJÁNAK A KEZELÉSE

A sízőnek rá kell látnia az előtte álló részre. A sebességet a képességeihez, lehetőségeihez, pályához, hóviszonyokhoz, ahogy a sípályán található síelők számához is viszonyítania kell.

3. A CSÚSZÁS IRÁNYÁNAK A KIVÁLASZTÁSA

A hátul síelő személynek, úgy kell a lecsúszása irányát kiválasztania, hogy ne veszélyeztesse az előtte síelő személyt. Azon síelőnek, aki egy másik síelő mögött van, figyelnie kell a megfelelő távolság betartására, hogy az elől síelő személynek megfelelő teret hagyjon a síelés módjának és irányának a megválasztására.

4.ELŐZÉS

Előzni jobbról és balról is lehet úgy, hogy a megelőzött síelőnek legyen elegendő helye a síelés módjának és irányának a megválasztására.

5. A SÍPÁLYÁRA TÖRTÉNŐ BELÉPÉS ÉS A LEÁLLÁS UTÁNI ÚJRAINDULÁS

A síelő, aki belép a sípályára, vagy a leállás után újra folytatni szeretné a síelést, köteles megbizonyosodni arról, hogy alulról vagy felülről nincs a közelében semmilyen más személy, hogy ne veszélyeztesse magát, ahogy senki mást sem.

6. LEÁLLÁS ÉS ÁLLÁS

A síelő nem állhat meg ok nélkül a sípálya szűkebb és átláthatatlan részein. A síelő személy, köteles ezen részeket minél hamarabb elhagyni.

7. FELMENETEL ÉS LEMENETEL

Azon személynek, aki felfele vagy lefele megy a sípályán, a sípálya széleit kell használnia.

8. JELÖLÉS BETARTÁSA

A síelő köteles betartani, a sípálya megjelöléseit.

9. SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A sípályán történő sérülés esetén, a síelő köteles segítséget nyújtani, és a sérülésről értesíteni a jogosult személyeket (Hegyi mentőszolgálat, esetleg a kötélpályák és a felvonók alkalmazottai.)

10. BIZTONSÁGOS SÍFELSZERELÉS

A síelő, a sífelszerelést kizárólag abban az állapotban használhatja, amelyben a gyártó garantálja a gyártmány biztonságos felhasználását, és biztosítva van a síléc vagy a sífelszerelés egyéb alkatrészének a kilazulásával szemben.

11. SZEMÉLYAZONOSSÁG BEMUTATÁSA

Ha a sípályán balesetre került sor, a baleset minden résztvevője, esetleg a tanúi is, kötelesek az azonosító adataik bemutatására a hegyi mentők, vagy a síközpont dolgozói számára.

12. BELÉPÉS A SÍPÁLYÁRA

A közlekedési eszközök beindítása előtt és az üzem befejezte után, a sípályára lépés tilos. Sérülés veszélye áll fenn, a pályát karbantartó gépek, főleg a csörlős gépek kifeszített drótkötelei által!

A sípálya minden látogatója köteles betartani a sípályán való magatartás szabályait, amelyek minden látogatóra kötelező érvényűek. Minden síelő, a sípályát a saját felelősségére használja, és szükséges megfontolnia a képességeit, tekintettel a pálya állapotára, időjárásra és a síelők számára is.

A sípálya üzemeltetője jogosult a tevékenység betiltására a sípályán azon személynek, aki nem tartja be a sípályán való magatartás szabályait. A tevékenység betiltására az üzemeltető részéről, a kötélpályák alkalmazottai és az üzemeltető által feljogosított személyek jogosultak.